joi, 6 septembrie 2012

Prajitura cu afine si capsuni




Anul asta am cam dat chiulul la blog :D insa pentru noi anul 2012 a fost si inca este anul schimbarilor. Am trait si evenimente foarte placute, dar si altele nu chiar placute. Oricum, ma bucur sa ne regasim de fiecare data aici unde sper eu...este un loc virtual placut si delicios:)!
Astazi va ofer o prajiturica aromata, insiropata si foarte, foarte buna! In acelasi timp, o gasesc a fi si o prajiturica foarte racoritoare. Va recomand reteta cu drag!






Ingrediente blat:
8 albusuri,4 galbenusuri, 150g zahar, 150g faina, 2 linguri cacao, 90 ml ulei, 1 pliculet praf de copt, esenta de rom.

Ingrediente crema 1:
300ml frisca lichida. 200g mascarpone, 100ml iaurt simplu, 1 pliculet gelatina, 200g capsuni taiate marunt.

Ingrediente crema 2:
200ml frisca lichida, 100g mascarpone, 1/2 pliculet gelatina.

Sirop:
zahar, apa, esenta de rom.

Decor:
afine, capsuni, 1 pliculet jeleu.






Incepem cu siropul pentru a avea timp sa se raceasca pana cand blatul este gata.
Asezam pe foc apa in care dizolvam zaharul. Lasam sa fiarba impreuna dupa care dam deoparte vasul si lasam la racit. Esenta de rom o adaugam numai dupa ce siropul s-a racit.


Pentru blat, batem albusurile cu zaharul si un praf de sare pana compozitia devine tare ca la bezele. Adaugam peste albusuri, galbenusurile batute treptat cu uleiul. Amestecam faina cu cacao si praful de copt apoi o incorporam usor in compozitia de oua. Turnam amestecul in tava unsa si tapetata si dam la cuptor, la 180C, 30 de minute. Din cand in cand, aplicam testul cu scobitoarea.
Dupa ce blatul s-a racit bine, il feliem in 2 parti cat de cat egale.


Ne apucam intre timp si de crema. Pentru crema 1, inmuiem gelatina in putina apa rece si o lasam sa se umfle. Batem frisca bine dupa care o adaugam cate putin in amestecul de mascarpone si iaurt. Omogenizam. Gelatina o topim pe baie de aburi, dupa care o adaugam in amestecul de frisca. La sfarsit adaugam capsunile taiate marunt.

Pentru crema 2, la fel ca mai sus, inmuiem gelatina in apa rece si o lasam deoparte. Batem frisca dupa care o adaugam usor peste mascarpone. Omogenizam si adaugam treptat gelatina topita pe baie de aburi.

Jeleul se prepara dupa instructiunile de pe spatele pliculetului..





Asezam prima foaie de blat in tava, o insiropam, adaugam crema 1, al doilea strat de blat, insiropam din nou apoi crema 2. Ornam cu afine si capsuni peste care turnam jeleul nu foarte cald. Se pastreaza la rece 5-6 ore inainte de a fi servita.





miercuri, 8 august 2012

Somon cu usturoi si lamaie




Ce poate fi mai bun decat o reteta simpla si delicioasa? Va ofer o portie virtuala de somon la cuptor. Aveti incredere deoarece este delicios!


Ingrediente:
3 fileuri de somon
3-4 catei de usturoi mai mari
patrunjel verde (eu am avut uscat)
putin cimbru
sare
piper
6 felii de lamaie
ulei.








Se unge tava cu ulei, se aseaza frumos fileurile de somon spalate bine apoi se sareaza, se pipereaza, se adauga cimbru, patrunjel, usturoiul pisat iar deasupra cate 2 felii de lamaie. Deasupra tavii se pune o folie de aluminiu si se introduce in cuptor la foc potrivit 20 de minute, dupa care se da deoparte folia si se mai lasa cateva minute sa se rumeneasca bine pestele.
Merge numai bine cu acest risotto.
Va urez pofta buna!





luni, 30 iulie 2012

Tort Cristina




Am revenit dragii mei dupa o considerabila absenta. Sper sa va incant cu aceasta reteta de tort cu toate ca la unii dintre voi este canicula si nu prea cred ca va arde prea tare de torturi :D insa reteta astepta de mult timp si stiu ca mai devreme sau mai tarziu, unora dintre voi le va fi de folos aceasta postare.
Acest tort este numai si numai de ciocolata. A fost facut pentru sotul prietenei mele, Cristina, cu ocazia zilei sale de nastere.



Blat:
8 albusuri
4 galbenusuri
150g zahar
150g faina
2 linguri cacao
80ml ulei
1 pliculet praf de copt.

Crema ganache:
600ml frisca lichida
600g ciocolata neagra.

Sirop:
200g zahar
400ml apa
esenta de rom.

Glazura(reteta by Edith):
150g ciocolata amaruie
100ml frisca lichida
30g unt.


Ornat:
putina crema
ciocolata de orice fel.



Prima data ne ocupam de sirop ca sa aiba timp apoi sa se raceasca bine.
Asezam un vas cu apa la fiert, adaugam zaharul si amestecam pana cand acesta se topeste. Lasam sa fiarba, luam vasul de pe foc si lasam la racit. Dupa ce siropul s-a racit bine, adaugam esenta de rom, amestecam si il putem folosi la insiropatul blatului.







Continuam cu blatul. Batem bine albusurile cu zaharul si un praf de sare pana compozitia devine tare ca la bezele. Adaugam peste albusuri, galbenusurile batute treptat cu uleiul. Amestecam faina cu cacao si praful de copt apoi o incorporam usor in compozitia de oua si amestecam totul cu mare grija, prin rasturnare. Turnam amestecul in tava unsa si tapetata si dam la cuptor, la 170C, 30 de minute. Din cand in cand, aplicam testul cu scobitoarea daca este nevoie. Daca nu, urmarim marginile blatului. Daca acestea incep usor sa se desprinda de tava, inseamna ca este copt.








Crema se va incepe cu o zi inainte. Punem frisca lichida pe foc pentru a se incalzi bine si adaugam bucati de ciocolata cand aceasta este calda amestecand pana cand se topesc. Omogenizam bine apoi lasam la racit. Se tine la frigider pana a doua zi, apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa.
Pentru glazura punem frisca la incalzit intr-un vas dupa care adaugam ciocolata si untul. Amestecam continuu pana cand amestecul este omogen. Se toarna peste tort cand este numai putin calduta.







Formarea tortului:
Blatul se taie cu grija in 3 parti. Se insiropeaza, se umple cu crema iar deasupra se imbraca tot cu aceeasi crema dupa care turnam cu grija glazura si ornam cu bucati de ciocolata si moturi de crema.




miercuri, 28 martie 2012

Unt aromat



O reteta foarte, foarte simpla dar si delicioasa din punctul nostru de vedere. Merge de minune alaturi de o friptura de vita si un pahar de vin rosu:D.




Ingrediente:

150g unt

1/4 ardei gras rosu

cateva fire de ceapa verde

piper

sare (optional).






Lasam untul la temperatura camerei cateva ore pana se inmoaie.
Curatam bine ardeiul si ceapa, le spalam, le lasam sa se scurga bine, apoi le taiem cat de marunt se poate.
Amestecam legumele cu untul, potrivim gustul cu putin piper (sare) si lasam pasta in frigider pana in momentul in care servim friptura calda.